WINTERVACHT


Hebben jouw dieren al een dikke wintervacht?


🌚 De dagen zijn weer korter geworden, het wordt weer eerder donker buiten. En dat is precies dé reden waarom de dieren een dikke vacht aanmaken. Doordat er minder licht op het retina (netvlies) valt, wordt het hormoon serotonine minder aangemaakt. Uit serotonine wordt melatonine gemaakt, dus deze neemt dan ook af. Nu gaat het lichaam ervoor zorgen dat de zomervacht plaatsmaakt voor een wintervacht. Deze houdt hen in koude periodes lekker warm.

💦 En omdat er op de huid een flinke vetlaag aangemaakt wordt, is het ook nog eens waterafstotend!

☀️ Licht heeft dus heel veel invloed op de aanmaak van de vachtjes. Wanneer een paard ’s nachts met de lampen aan op stal staat, wordt de serotonine nooit melatonine. Hierdoor wordt de hele proces verstoord en maakt het paard geen goede vacht aan. En omdat licht ook invloed heeft op hormonen, enzymatische processen en omzettingen, kunnen er veel meer dingen in het lichaam scheef gaan lopen. Het is net domino, het één tikt het ander aan.

🐰Dit geldt natuurlijk ook voor honden, katten, konijnen etc. die het nooit volledig donker hebben.

🕯️Dus laat de lampjes lekker uit ‘s nachts, zo gaan de lichtjes binnen in onze diertjes schijnen waardoor ze warmte en liefde uitstralen!